dimarts, 30 de gener del 2018

LA MILI OBLIGATÒRIA

Resultat d'imatges de servicio militar obligatorio
A França, hi ha un nou président des de fa uns mesos. Macron –així s’anomena— va ser ministre d’economia amb Hollande, l’anterior président socialista, tot i que seria millor puntualitzar l’adjectiu fent servir «del partit socialista». Macron ha sabut desentendre’s del seu passat amb Hollande per fundar una nova agrupació que es referma en la independència respecte a totes les altres, bé polítiques, bé econòmiques; o siga, liberal.

El xic, a banda de caure bé a la gent, es dedica a anar fent, se suposa que assessorat per tot un seguit d’intel·lectuals i joves ben formats que deuen viatjar amb una tauleta Apple, per ressuscitar la République i retornar-la allà on era i d’on no haguera hagut d’eixir mai. La seua vareta màgica és la de sempre: afeblir l’estat per afavorir el negoci privat que, a la fi, paga la ciutadania. S’aconseguixen quadrar els comptes a curt termini i, al llarg, Déu dirà, o Alà!

A França, un dels grans problemes és el de la integració de les minories de nouvinguts, tot i que ja siguen de segona o de tercera generació. Ho vam poder comprovar en els incidents ocorreguts fa uns pocs anys, en les manifestacions i els avalots que hi hagueren a les ciutats perifèriques de Paris i d’altres grans urbs de l’Estat. Poc després, i com va escriure el novel·lista Houellebecq, hi ha la fantàstica possibilitat de l’expansió de l’Islam per tot arreu a causa de la desil·lusió de la joventut amb la laïcité, una de les bases de la République, i amb el futur.

Macron vol tornar a fer una mili curteta però obligatòria. Jo no m’hi vull ficar, la veritat, perquè tot i que visite França un parell de voltes a l’any des de fa uns huit anys, encara no la conec bé i no sé de les seues febleses més immediates. És per això que només vull recordar que la revolta de l’Algérie es va donar, en gran mesura, per la joventut algeriana que hi feia la mili francesa –l’Algérie en formava part—, o que va formar part de l’exèrcit, ja que s’ha de dir que França acabava de fugir d’Indochine i els mateixos algerians que en van tornar van estar després encapçalant les revoltes a sa casa.

A partir d’ací, cadascú/na que propose el final que més li plaga recordant quines són les poblacions franceses amb una major taxa de natalitat i qui hi habita.

a) Amb la mili obligatòria s’inculcaran els ideals de la République allà on no han arribat, ni de manera natural ni per mitjà de l’educació obligatòria.

b) Amb la mili obligatòria massa gent pot aprendre tècniques i funcionament militars, amb la possibilitat d’afeblir la mateixa République des de dins.

c) Amb la mili obligatòria es busquen altres finalitats relacionades, bé la inserció social de la joventut, bé amb inculcació de valors i d’altres dogmes.

d) S’ho repensa i torna enrere.


Salvador Sendra