dijous, 1 de març del 2018

LES DIFERENTS TONALITATS DEL NEGRE


Resultat d'imatges de tonalidades de negro
Hi ha diferents tonalitats en el color negre o quan es trenca la seua intensitat inicial passa a ser gris? Sí que hi ha un negre més o menys brillant, o d’altres negres amb diferents textures (si és que es pot dir així a eixos traços bastos o fins que ens fan interpretar les superfícies), d’això no hi ha dubte però, la foscor admet matisos? Quan el color negre deixa de ser negre?

Com podeu vore, les preguntes acudixen a la ment quan es trenca la impressió íntima del concepte per endinsar-se en la seua dimensió real del no-color. Si tots els tints barrejats formen el negre, quants se li’n poden traure fins que una superfície abandone eixe qualificatiu? Quants grans d’arròs calen per passar del grapat al munt? I per fer l’operació inversa? A voltes és només una qüestió lligada a la percepció però podria donar-se el cas que els matisos necessitaren d’una sistematització, o d’un acord.

I una democràcia? En quin moment deixa de ser-ho? Quan la consideració de triple A comença el seu declivi, hi ha alguna manera de saber quan es perd definitivament la medalla del mèrit? Cal que entrem en un sistema policial per mantenir la democràcia o no és compatible una cosa amb l’altra? Els ciutadans hem de tindre por per poder viure lliurement o la por, ja d’entrada, ens coarta tota eixa llibertat?

Existix alguna manera coherent d’introduir una democràcia en una monarquia o cal d’una república perquè hi haja un vertader sistema democràtic? Si el monarca es troba inserit en el sistema, hauria de tindre els mateixos drets i deures que qualsevol altre ciutadà perquè, si no és així, possiblement es perd l’essència mateix del qualificatiu; no ho creieu? Un inici democràtic hauria hagut de depurar les restes d’altres sistemes anteriors o s’han d’acceptar els sistemes d’oposició per a la funció pública realitzats i aprovats des d’un sistema predemocràtic per als alts funcionaris de l’administració, de justícia o de les forces armades? A una transició, li cal una depuració o hi ha suficient amb un arreglet cosmètic?

Si la llibertat d’expressió es troba avalada per fets provats i contrastats, pot ser jutjada i condemnada? I, si encara estan per demostrar eixos fets, s’hi poden fer públics? Aleshores, un advocat que defense algú, estaria incorrent en il·legalitats si introduïra arguments erronis en un judici per salvar la clientela? Se’l podria condemnar? I a un artista?


Salvador Sendra