dilluns, 12 de març del 2018

EL MÓN ESTÀ PLE DE MADOFFS

Resultat d'imatges de madoff
Sembla que les estafes piramidals no han passat de moda, encara. A més, podem dir sense por d’enganyar-nos que n’hi ha de legals i d’il·legals, com en tots els casos –incloent-hi els assassinats i les tortures, per posar exemples de casos extrems— perquè un estat té la força legal i moral per realitzar accions que, en altres casos, podrien resultar delictives. I el cas de les estafes piramidals em va acudir a la ment en llegir, ahir, un article d’un conegut periòdic d’economia.

Pensar en el tipus d’estafa proposat a l’inici ens fa recordar Fórum Filatélico o el mateix Bernard Madoff, quan la dècada passada va ser empresonat en descobrir que havia estat venent fum i cobrant-lo a preu d’or. La seua gestora de fons d’inversió es nodria de la captació de nous clients, ja que era impossible traure la rendibilitat que proposava per a cada participació. El problema va arribar a l’inici de la crisi, quan els inversors van decidir de traure els diners i es van adonar que, de capital, no en quedava ni un cèntim. Madoff, d’altra banda, vivia d’allò més bé i, a més, estava considerat com un dels grans filantrops de New York. Fórum Filatélico, d’altra banda, patrocinava importants equips de basquet.

Si ho mirem amb detall, això de l’empresa de Madoff, eixe mateix sistema és el que han aplicat els bancs, no? Ara no n’estic segur però crec recordar que han de tindre en efectiu el cinc per cent del capital que administren... No cal dir res més ni explicar res més, si atenem a la rigorosa supervisió que va realitzar el Banco de España fa uns anys, quan el sistema bancari va rebentar per complet. Però, cal recordar que els bancs i les caixes d’estalvi són entitats privades –les segons, sense afany de lucre!—, i així es gestionen, tot i la posterior ajuda del Gobierno, o siga, nostra.

Però, si pensem el funcionament del sistema de pensions, no es pot entendre el seu funcionament com una piràmide semblant a la de Madoff? Diuen que han invertit els diners que hi havia dipositats al fons per traure’n benefici, però que els guanys no donen per pagar les mensualitats. El sistema està col·lapsat perquè requerix de nous clients i, a més, necessita que abaixe el nombre de rebedors de diners, o la seua quantia. Però el cas de la Seguridad Social és més greu encara, si cap, ja que, primer, l’administra l’Estado; segon, ningú pot, de moment, recuperar el capital ja invertit; i, tercer, el constant canvi de condicions que proposa el Gobierno, de les quals només en serà vàlida l’última i es desestimaran totes les anteriors, el deixa en evidència, demostrant que és del tot inviable en el futur, o siga, que es tracta d’una estafa de la qual no es pot fugir si no s’elimina la paraula social de la Constitución. Amb una simple omissió s’alleujaria l’Estado de gestionar el benestar dels ciutadans, tot i que s’hauria de vore que es fa amb els diners ja dipositats i de què l’entitat pública és la garant.


Salvador Sendra