dilluns, 23 d’octubre del 2017

TRAPERO ÉS EL NOU HEROI TRÀGIC

Imatge relacionada
Em podeu creure o no però, darrerament, estic molt desconnectat de la informació, si entenem esta paraula com a sinònima de premsa, tant oral, com visual, com escrita. Pot ser que siga esta la raó de les errades que duga el present escrit, però m’heu de comprendre: el ritme de les notícies és del tot impossible de seguir per a una persona com jo que necessita de temps per a la reflexió i l’anàlisi.

No obstant això, sé que al dirigent dels Mossos d’Esquadra l’estan investigant per si ha comés algun delicte. Eixa irregularitat, pel que puc observar, estaria vinculada a la seua actuació en unes manifestacions ciutadanes, en primer lloc, i a la inacció dels seus subordinats durant la jornada de l’1-O. I, pel que puc endevinar, la situació que s’analitza és la de la seua ubicació: si se situa al costat  de les persones que, d’una o altra manera, es van manifestar o si se situa amb l’Estat i la Llei que ha d’acatar com a servidor públic, per dir-ho d’alguna forma.

Sembla que Trapero va actuar de manera intel·ligent per evitar un conflicte entre la població i les autoritats, ja que , d’haver-ho fet com se li demanava per part de l’Estat, difícilment la part de Catalunya que es va manifestar haguera respectat cap símbol d’ordre públic, i ara sí que respecten els Mossos. La resta de la població té la Guardia Civil i la Policia Nacional, si no vol saber res de l’autonòmica ni da la local. La cobertura social de l’autoritat, per tant, continua garantida en tots els àmbits i les forces de l’ordre no són totes enemigues.

Però diuen que el major va desobeir la Llei. Pense que, si ho va fer, va ser per una causa molt més justa i del tot justificada, com és la de garantir l’empara de la totalitat de la població. D’altra banda, si la seua finalitat última és la de protegir la ciutadania, és una cosa, però, si és la de protegir l’Estat, n’és una altra. L’heroi, com no pot ser de cap altra manera, ha d’escollir la primera, tot i que haja de desobeir la segona. Si no és així, ja no és heroi: se’l pot anomenar treballador, mercenari, lleial a l’ordre, o com vulgueu dir-li.

En un cas com el que tracte, la ubicació d’este element és ben clara perquè la intel·ligència l’ha dut a actuar com tocava fer-ho. Ara, en el cas que la justícia l’empresone o el retire de l’activitat, sempre podrà dir que ha actuat de la manera correcta i que, en certa manera, mai ha desobeït les seues funcions que, ens agrade o no, estan amb el poble, com a protector. Recorde de nou que una gran part de la ciutadania s’haguera quedat òrfena si Trapero haguera actuat d’altra manera. El cas contrari és el d’Enric Millo, per exemple, de qui no m’agradaria estar en la seua pell, ja que no el deuen voler ni a sa casa.


Salvador Sendra