diumenge, 4 de desembre del 2016

ESTEM MOLT BÉ SENSE CANAL 9, I ESTARÍEM MILLOR SENSE CAP TELEVISIÓ PÚBLICA

 

Alguna lectora o lector creu, realment, que hi ha una vertadera demanda perquè el govern valencià reòbriga Canal 9? Algú pensa, de veritat, que es pot reconduir la deriva social d’una població que ha acceptat la manipulació i la corrupció com a forma de ser governada? Com podeu comprovar, la mescla d’ambdós ingredients pot resultar explosiva, de 9! I ho escric ara per poder dir, d’ací a un temps: «Què? Veieu com ja ho deia jo?».

Reobrir Canal 9 significaria no haver aprés res del passat, a més de posicionar-se com a un temerari per encarar el futur. Jo n’estic preocupat, i així ho deixe caure, perquè vull recordar que sota este logotip hi ha hagut la majoria dels pecats d’una època: corrupció, manipulació, enxufisme, intrusisme, etc., a més dels ja clàssics de la luxúria, la ira, la gola, l’enveja i tots els que falten a escriure. No hi ha color, per grana que siga, que puga descriure la vergonya que ha arribat a sentir qualsevol persona normal que s’haja assabentat del que hi ha passat, pel Canal.

Els treballadors són els danys col·laterals, però no tots. Hem de pensar qui treballava i qui no; qui manipulava i qui no; qui corrompia i qui no; qui hi estava per mèrits professionals i qui per altres mèrits que em resultaria vergonyós enumerar. Quins d’estos treballadors es recuperaran? Quan de temps es gestionarà com cal el 9 ens? Fins a una altra majoria? Millor deixar-ho com està i ens estalviarem danys i planys.

Una demanda real, d’existir, hauria estat coberta de fa temps, i no ha sigut el cas. TV3 encara no se sintonitza, ni IB3, tot i que cobriria eixe espai televisiu de manera gratuïta, però no sabem què passa... Si pensàrem que un govern qualsevol vol editar un periòdic, ràpidament diríem que per això ja estan els butlletins oficials, i que l’oci se l’ha de pagar cada persona. Una televisió pública valenciana per informar és, en si mateix, una fal·làcia però crear una televisió pública per entretindre hauria de ser considerat un delicte.

Ara ja només queda per dir que recorde el Canal, i que no el vull de 9, que l’oci ha de ser privat i que, si pot ser, m’agradaria que tancaren TVE perquè amb la ràdio ja ens en sobra per escoltar si hi ha res d’interessant o d’immediat. La televisió deixa de ser cultura des d’abans d’emetre perquè des dels temps de Walter Benjamin —només cal llegir l’epíleg de L’obra d’art a l’època de la seua reproducció mecànica, perquè no crec que ho facen a la tele— ha resultat ser tot el contrari: la anticultura! Les televisions han de ser privades o no ser, per llibertat i decència, i els governs que les governen —si poden— i els parlaments que fiscalitzen eixos diners de la propaganda institucional i cap a on s’adrecen. No tinc televisor ni me’n pense comprar.



Salvador Sendra