dimarts, 25 d’octubre del 2016

“L’enfangà” de Ximo El Conspirador.

La farsa viscuda pel P$x€ en l'enderroc del seu cèsar ha tingut entre els seus protagonistes a Ximo Puig. No és que Ximo Puig haja donat una de les dues ganivetades mortals, això ho feren Felipe González i Cebrián actuant com un sol home i Susana Díaz qui el va aupar i ara l'ha destronat, però sí que és dels que ha fet tall. Sorpresa va causar quan es va saber que Ximo estava entre els conspiradors, menys quan hem sabut que ara està amb els que faran president a Rajoy.
Enfangar-se en conspiracions pot resultar útil si és per una bona causa, si és perquè hi ha un objectiu superior, si hi ha una ampla base social que ho admeta i al poble li resulta moralment assumible. Si no és així, els gossos de la guerra es soltaran i, normalment, els conspiradors acaben tots aniquilats. Just ara, els gossos de la guerra van solts a cal P$x€. Els conspiradors es senten segurs i guanyadors, creuen que han guanyat. Però no sembla que siguen vistos com a salvadors, ans al contrari. L'experiment els pot eixir mal, poden acabar com Cassi i Brutus, et alii.
A més a més, Ximo Puig té una difícil tasca. Bé, no sembla que ell haja tingut moltes iniciatives, més aviat un sembla un president "florero" mentre són altres que li treuen les castanyes del foc. Té la complicada tasca de governar a la Comunidad Valenciana amb un pacte, el del Botànic, i un soci de govern, Compromís, mentre advoca perquè a Madrid governe Rajoy. La papereta és complicada. I també deixa a Compromís en una situació complicada. Què faran amb el dèficit fiscal? És obvi que als pressupostos de l'any que ve s'aprovaran amb l'abstenció del P$x€, tal vegada el PP els done una miqueta de "pasteta" perquè el P$x€ se'ls engolisca, però del dèficit fiscal de la Cominidad ni parlar-ne. Això com ho explicaran quan isquen dient que la Comunidad està infrafinançada?
Per a Compromís tampoc serà fàcil. Està al govern amb qui ha fet possible que Rajoy siga president. Sí, gastaran l'argument que la Comunidad no té res a veure... i bla, bla, bla... Però el cert, és que governen amb un partit que fa president a Rajoy, que legitima a Rajoy i les seues polítiques, que legitima la corrupció del PP... Com retreure ara la corrupció de la Comunidad quan governes a qui ha perdonat els caps i dirigents de tot l'entramat de corrupció? Tampoc pots queixar-te de l'infrafinançament, si estàs governant amb qui va a permetre uns pressupostos que seguiran sense canviar res. Tot això entre altres qüestions que farien llarguíssim aquest post.
Cert és que a Compromís les taques de la conspiració de Ximo no són més que uns esguits. Cert és també que la majoria de la gent que siga votant o militant no li demanarà cap responsabilitat, sempre hi ha justificacions per justificar qualsevol cosa. Cert és que la gent no relaciona mai fets, no hi ha molta gent entrenada en la lògica capaç de construir un sil·logisme correctament, per això moltes fal·làcies de tots tipus passen com proposicions vertaderes sense cap problema.
Més cert és que Ximo "el conspirador" pot tenir problemes majors. Molts votants de P$x€ poden deixar de votar a Ximo pel fet d'haver sigut part activa en el complot contra l'ex-no-líder del P$x€ i per recolzar l'abstenció que permetrà fer a Rajoy President. La traïció que molts votants voran de Ximo, o simplement el desencantament per sentir-se enganyats, pot portar al P$x€ de la Comunidad a pegar-se el bac més gran de la seua història, i ja porten temps en caiguda lliure.
Tot açò fa que si Compromís sap gestionar aquesta situació, l'enfonsament del P$x€ podria fer que Compromís estiguera en una situació immillorable per a les eleccions vinents poder accedir al govern de la Comunidad. Clar està, sempre i quan el PP no torne a tenir majoria absoluta, cosa gens descartable, o el P$x€ relegat a la tercera posició, no s'abstinga en una investidura del candidat de PP, que vist el vist, no seria gens d'estranyar.
La política fa estranys companys de llit –es sol dir-, i Compromís ara s'ha adonat que s'ha gitat amb l'enemic. Jo vigilaria el pica-gel. 

Òskar “Rabosa”.