dissabte, 2 de gener del 2016

EL SIMCA 1000

Una antiga i desgradable cançó de fa unes dècades tractava sobre la dificultat de fer l'amor en un Simca 1000. Realment, pense que cap cançó d'esta època es pot escapar del qualificatiu emprat o, d'escapar-se'n alguna, no es pot considerar mai com a bona. Ja sabeu: els excessos de la Movida i tot això. Ara bé, respecte a la dificultat de l'empresa sobre la qual versa, no puc opinar més enllà d'imaginar-me-la a partir de les imatges i els volums observats.

Llegint el llibre de Cipolla Allegro ma non troppo, arribes a la conclusió que les estadístiques donen per a moltes interpretacions de la història, per exemple, quan tracten el final de l'Imperi romà des de la perspectiva metàl.lica que atribuïx la decadència a l'efecte del plom sobre la natalitat, ja que amb el consum d'este producte per les elits romanes perderen moltes de les possibilitats de reproduir-se amb èxit. Però, i si fem servir les estimades probabilitats en altres situacions més actuals?

El zenit de la natalitat ve a donar-se per l’època dels 70, tot i les crisis que assotaren este període; la del petroli, per exemple. I tot això amb les fortes incerteses futures en què es pensava que el món arribava al seu fi, com en la Crisi dels míssils. Com podeu comprovar, si observeu les estadístiques, cap dels greus problemes varen tindre efecte sobre el creixement demogràfic, ni sobre la indústria de l’automòbil, que creixia facilitant el luxe de l’utilitari a les classes treballadores amb cotxes com el 600, l’R4 o el Simca 1000.

Quan les poderoses marques van optar per crear cotxes més grans, el proletariat va deixar de notar la proximitat del proïsme... Ja sabeu: les olors, el tacte i el contacte, la calor corporal i totes eixes coses que ara tant s’eviten. L’aire condicionat ho va acabar de rematar. I l’evolució del benestar i de la comoditat ens han dut a haver de prendre mesures per resorgir de l’epidèmia que acabà amb l’Imperi. Abans, amb els mitjans de què es disposava, sembla ser que tot era més fàcil que no ara, amb tantes comoditats.

A final dels 70 es va deixar de fabricar el Simca 1000 i la natalitat va començar a declinar; i a les estadístiques em remet! Ara, per acabar, només em queda esmentar la segona part del llibre de Cipolla: Le leggi fondamentali della stupidità umana. La resta ja sobra.



Salvador Sendra Perelló