divendres, 22 de gener del 2016

EL PREU DEL PETROLI

Innocents de nosaltres, fa temps que pensem que sabem res d'economia i resulta que no tenim ni la menor idea. A més, en el mot innocents, hi incloc economistes i tota mena de persones que es dediquen a especular i a guanyar diners, com un tal Florentino Pérez i companyia, que semblen més mediocres que altra cosa arran de la successió d'esdeveniments recents i de la seua relació amb el preu de les matèries primeres.
Em ve a la ment el cas de fracking, i recorde que es tracta d'una tècnica molt sofisticada que està lligada a l'extracció de combustibles fòssils però que, alhora, és molt contaminant i cara. Eixe tal Florentino es va embarcar en una empresa per realitzar estes pràctiques que aviat va entrar en fallida a causa de la complexitat de l'obra, de l'oposició de la població i de l'inici de la caiguda del preu del petroli. Els españolitos van haver de carregar amb les indemnitzacions de la fallida perquè Folrentino tenia les esquenes ben cobertes pels documents que firmaren seus amiguets de la llotja. El cas d'YPF a Vaca Muerta, a l'Argentina, és altra cosa... Brufau va jugar les seues cartes amb intel·ligència i, possiblement, este va ser el punt d'inflexió del govern de Kirchner: l'expropiació dels jaciments van ofegar l'Argentina en tots els sentits i Brufau va guanyar molts dinerets. Cal recordar que la complexitat d'este jaciment es trobava en l'extracció del petroli, molt tècnica i cara, a través de la roca.
Però els innocents créiem que les successives guerres del Golf i dels seus voltants estaven relacionades amb el control del petroli per abaixar els preus i augmentar el subministrament i ha resultat ser tot el contrari; la guerra es va fer per augmentar-los i per crear una inestabilitat que beneficiava uns pocs països productors que no podien aconseguir el monopoli. I la prova la tenim ara, des que han afeblit el bloqueig comercial a l'Iran. Casualment, a mesura que s'han fet més toves les barreres del bloqueig, el preu del petroli ha anat baixant, i ha arribat a menys de la meitat del valor que tenia fa uns pocs mesos! I ara resulta que açò es diu crisi del petroli, mentre que l'altra posició es deia lliure mercat!
Amb l'edat m'adone que liberals allò que es diu liberal ho poden ser ben pocs perquè, per ser-ho, s'han de controlar els fils del poder o, en el cas de Florentino una miqueta més cutre—, fer que el govern et pague les idees fallides per anacròniques que s'han venut com a modernes i rendibles. 


Salvador Sendra Perelló