dimarts, 26 de maig del 2015

SENTIR-SE GUANYADOR

Realment, sentir-se guanyador o perdedor és un efecte curiós perquè si ens preguntem què és allò que hem guanyat, en política, en el futbol, en Eurovisió, etc., la resposta és ben clara: res! En els dos darrers exemples, la victòria és un sentiment estrany per a qui no té sentiments... En el cas de la política, és altra cosa. Els ciutadans hem introduït, en una urna, un sobre carregat de desitjos i de necessitats, en alguns casos.
Allò que hem guanyat o que hem perdut ho sabrem quan els desitjos vagen complint-se o desestimant-se perquè ja sabem que a la campanya electoral es prometen moltes coses que, després, resulten impossibles de complir com, per exemple, temes d’impostos i tot això. Però, que quede clar que no vull qüestionar la victòria de ningú.
Qui ha guanyat és qui se sent guanyador, al marge de resultats i combinacions. De fet, eixa és una cosa de què ens adonem en les primeres declaracions, on sempre milloren, bé sobre resultats, bé sobre estadístiques, o perquè obtenen premis a la millor afició, al millor equip de treball, a la millor relació resultat/preu... De moment, i a partir dels resultats de la Borsa, els empresaris i els inversors podríem pensar que no se senten guanyadors, però ens enganyem!
Per a guanyar diners ―i qui és inversor ho sap―, cal vendre. Si no vens les accions, no guanyes res excepte els dividends. I hui els inversors venen, i la borsa cau, però ells guanyen, recordeu. Qui pot perdre és qui compra hui, o demà, i la cosa seguix davallant. Qui ha eixit, o eixirà, de la política, ha guanyat, i molt! Han guanyat perquè ara recullen els beneficis i, a partir d’ara, miraran de posar-los en altres llocs.
Al final, com sempre, sembla que ho he capgirat tot. La victòria, per tant, ha estat per aquells que hui ixen dels seus llocs públics (polítics i assessors, sobretot) perquè han recollit beneficis. Però ara n’entren d’altres que, tot i que no es poden considerar perdedors, els haurem d’avaluar d’ací a un temps, per a vore què s’emporten i com ens ho deixen. Ara ja, sense més, vull felicitar els guanyadors i els perdedors; els primers perquè recobren llibertat després de fer caixa i els segons perquè  la tendència és a guanyar, si considerem l’evolució dels anteriors.
Besos a tots i totes!

Salvador Sendra Perelló