dimarts, 28 d’abril del 2015

UNA DE VARGAS LLOSA

«Si el mundo sigue el proceso en el que la palabra escrita es reemplazada por la imagen y lo audiovisual, se corre el riesgo de que desaparezca la libertad, la capacidad de reflexionar e imaginar y otras instituciones como la democracia»
Això és que ha dit el premi Nobel de literatura en una entrevista a El País; ara cal passar-ho pel filtre de la veritat i anar posant cada cosa al seu lloc. Anem per parts.
Primer, cal dir que el món és molt gran i generalitzar és molt perillós. A més, m’atrevisc a dir que de llibertat, si pensem només la gent que en gaudix, n’és ben poca, i tot això sense entrar a qüestionar la qualitat de la mateixa. Per esta raó, cal anar en compte a l’hora de fer servir termes d’este tipus de manera massa general, Mario, perquè pot haver algú que se senta incòmode, i amb raó.
Segon, cal entrar a tractar la relació de la imatge i la paraula sonora amb la capacitat de reflexionar i d’imaginar. Sobre la capacitat de reflexionar, et done la raó, vinga! Però, ho faig basant-me en els molts estudis que es van realitzar a la dècada dels 60 i dels 70 sobre la influència de la impremta en el desenvolupament de la ment humana; citaré La galàxia Gutenberg, de Marshall McLuhan, a manera d’exemple. Però el que és positiu per a la reflexió és negatiu per a la imaginació, Mario. I faré servir els mateixos estudis per refermar-me.
En les èpoques on hi ha hagut un major analfabetisme, la imaginació ha estat molt més desenvolupada perquè els vincles amb la racionalitat s’han perdut. La poesia, les narracions fantàstiques i la lírica han estat molt presents. Mario, llig sinó alguns reculls de Malinowky, de Levi Strauss o Marvin Harris, per exemple, i compara’ls amb algun compte d’ara i d’ací. Altra cosa és que passem el dia connectats; això no t’ho discutisc...
Finalment, has tractat el tema de la democràcia, i ací sí que has encertat perquè sense una adequada alfabetització, la cosa estarà molt més fotuda. I dic això de l’adequada alfabetització perquè, potser, els problemes actuals en siguen fruit d’un procés inadequat.
Molt bé, Mario, seguix així.
Besos