diumenge, 29 de juny del 2014

LA TERRA ÉS PLANA





En una de les primeres classes de Filosofia que vaig fer, pense que a València, haguí d’ensenyar els autors grecs. Era una substitució en què el professor titular estigué uns dies absent i jo vaig prendre el temari on ell se l’havia deixat... Sempre he pensat que, per entendre qualsevol cosa, o qualsevol tema, hom s’ha de posar en perspectiva.
«La Terra és plana i, si algú pensa el contrari, i ho pot demostrar, que ho demostre i, si no ho pot fer, que calle fins que estiga en condicions de demostrar-ho», va ser el que vaig dir a uns alumnes que ― deien ells― sabien la veritat i afirmaven que jo estava enganyat. Com ja podeu imaginar, no ho van saber demostrar i la Terra va continuar sent plana...
Pensem el que pensem sobre el tema anterior, sovint ens resulta massa difícil mantindre un pensament racional quan ens falten les bases per a realitzar eixe procés de causa-efecte tan necessari per a no perdre’ns en el segon per què. I tot açò està causat perquè, de xicotets, ens deien que l’ésser humà és racional; recordeu això? Haguera sigut massa més fàcil dir-nos que l’ésser humà té capacitat per racionalitzar, però que quasi mai la utilitza.
Ara, hem d’imaginar que passegem amb una urna per cada lloc del món i que cada ciutadà té la possibilitat de votar o no a la pregunta sobre la Terra? La planura guanyaria per majoria absoluta demolidora i hauríem d’empassar-nos-la amb la peculiaritat que «no és plana del tot perquè hi ha muntanyes i mars». El més greu és que els posseïdors de la raó suprema de l’esfericitat serien totalment incapaços de demostrar-nos-la i acabarien formant part d’una secta proscrita.
La Terra és plana perquè ho diu la democràcia. La Terra és plana i farem una Constitució per defensar el que ha votat la majoria d’humans. La Terra és plana i, qui no n’estiga d’acord serà acusat de corrompre la voluntat popular. La Terra és plana i, qui puga demostrar el cas contrari, ja por anar desenvolupant la fórmula racional per convéncer set mil milions de persones.

Salvador Sendra Perelló